Drahokam jako investice

Poklad v sejfu. Staré investiční pravidlo kola se třemi loukotěmi radí rozdělit majetek na třetiny – do akcií, nemovitostí a zlata či drahých kamenů

Zlato i diamanty mají tradici, hodně vydrží, vzbuzují důvěru a pozitivní emoce. Proto je tato konzervativní dlouhodobá investice řadě lidí milejší než spekulativní komodity – podle průzkumu projektu Dne finanční gramotnosti považuje zlato za nejlepší investici téměř pětina Čechů.

Jako na houpačce Prodejci komodit si třpytivé poklady nemohou vynachválit, zástupci investičních společností jsou skeptičtější. Cena zlata za posledních pět let klesla o více než  20 procent. Vyjádřenou v české koruně ji zachránilo oslabení koruny, takže investoři sice na zlatě prodělali, ale ztrátu jim kompenzovalo posílení dolaru. Poptávka spotřebitelů po zlatých špercích, mincích a cihlách vloni klesla o čtvrtinu. „Podobně se vyvíjela i cena diamantů,“ bere milovníkům pokladů iluze Martin Mašát, ekonom investiční společnosti Partners, „svatou investiční trojicí je rizikovost, diverzifikace a likvidita – ta se u zlata může náhle velice zhoršit, cena může rychle a výrazně klesat i růst a riziko nelze nijak rozložit.“ Navíc při nákupu investičního zlata zaplatíte řadu poplatků a marží, takže se vaše investice oproti světové ceně prodraží zhruba o deset i více procent. Hodnota zlaté rezervy přitom roste maximálně o cenu inflace a ročně vám na rozdíl od vkladů (úrok), dluhopisů (kupon), akcií (zisk a dividendy) neslibuje žádný pravidelný výnos. A pokud poklad neskrýváte za kompoty ve spíži, musíte připočíst náklady na nákup trezoru či pronájem bankovní schránky.

Válka, nebo převrat? Zlatá  čokoláda pomůže přežít Zlato a v menším objemu i stříbro jsou podle ekonomů spíše než dlouhodobou investicí druhem pojištění vhodným pro lidi sázející na velkou krizi, při níž by se mohly zhodnotit. Pokud válka, krach či převrat nenastanou, budou drahé kovy za ostatními investicemi dlouhodobě ztrácet na hodnotě. „Do klasických portfolií se zlato v malé míře hodí jako diverzifikační instrument díky opačnému vývoji jeho ceny, než mají standardní cenné papíry. Kvůli vysokému kolísání ceny mají srovnatelné riziko akciové investice, které však dlouhodobě nesou více než osm procent ročně bez ohledu na krize,“ radí Martin Mašát. Pokud zlatu investor i přes jeho nevýhody neodolá, může ho koupit ve formě slitků nebo tzv. „čokolády“, jak se říká tabulkám CombiBars. „Ty jdou díky perforaci snadno dělit na kousky o hmotnosti jeden gram. Tabulkové zlato je kvůli složitější výrobě mnohem dražší, ale lidé, kteří zažili dramatické životní zvraty třeba při bankrotu v Argentině nebo se obávají světových katastrof, ocení možnost snadného transportu a postupné směny zlaté rezervy za prostředky k přežití,“ tvrdí Dušan Mlynarčík, ředitel a spolumajitel klenotnictví JK Jitka Kudlackova Jewels. „U zlata a jiných komodit oprávněný prodejce, tzv. emitent, často zaručuje zpětný odkup, ovšem za poplatky ve výši několika procent hodnoty prodávané komodity. Poplatky za nákup a prodej fyzického zlata mohou pohltit velkou část případných výnosů. Se zlatem obchoduje i několik agentur. Otázkou však je okamžitá dostupnost, ochota zlato koupit a případná rizika při transferu zlata i peněz. V době fatální krize sice může cena zlata razantně vzrůst, ale mohou zmizet případní kupci,“ upozorňuje Martin Mašát.

Zazáří, očaruje a nechá  vás vydělat Nákup drahých kamenů vyžaduje alespoň základní znalost oboru i trhu, případně asistenci znalce. Nejpopulárnějším je diamant. Světovou cenu bílých diamantů se registrovaní odborníci dozvídají díky velkoobchodnímu ceníku Rapaport Diamond Report. „Hodně se propagují investiční diamanty, jichž je však relativně hodně a jejichž hodnota je mnohdy uměle vyvolána reklamou. Jedná se spíše o dlouhodobé uložení peněz se zhodnocením řádově jednotky procent v horizontu deseti a více let. Nevýhodně koupený kámen však prodáte jen za zlomek nákupní ceny,“ upozorňuje zkušený brusič drahokamů David Kempný. Před vysokou marží některých prodejců diamantů varuje i Dušan Mlynarčík. „U diamantu se nejčastěji používá briliantový brus. Tzv. fantazijní brusy jako srdce, slza či čtverec jsou při stejné kvalitě kamene o 20 až 30 procent levnější,“ říká prezident společnosti DIC Luboš Říha. „Naše společnost léta prezentovala hranici investičního kamene od jednoho karátu, ale ukazuje se, že i menší kameny, především ty vhodné do šperků, drží svou cenu, případně ji zvyšují,“ dodává. Droboučké diamanty, jimiž se doplňuje centrální kámen, šanci na růst hodnoty nemají.

I české kameny ve větších velikostech lze považovat za investiční, třeba vltavín, citrín nebo český granát.

Barevné drahokamy „Cena barevných drahokamů se řídí podle nabídky a poptávky. Určuje ji vzácnost výskytu, barva, čistota, váha a brus, ten mívá větší prioritu než velikost kamene. Velkou měrou se na ceně podílí i móda. Kámen by měl být bez větších nečistot, miniaturní inkluze však potvrzují přírodní původ. Drahokam musí zářit a mít jiskru,“ vysvětluje David Kempný. „Drahých kamenů rapidně ubývá, a tak se stávají oblíbenou investiční komoditou. I zajímavý kámen za tisíc korun můžete časem zhodnotit o sto i více procent, najdete-li zájemce. Čím raritnější drahokam – v případě dobré koupě – tím větší možné zhodnocení. Za 17 let, co se kameny zabývám, jsem neviděl jediný drahokam, který by během pěti až deseti let razantně nezvýšil cenu. Například cena imperiálního topasu, heliodoru, granátu nebo čaroitu v minulosti vzrostla v řádech stovek procent, v případě paraiba turmalínu až o několik tisíc procent. Dobré zhodnocení v současnosti nabízejí kvalitní rubíny, safíry, granáty, turmalíny, danburity nebo mimořádné oregonské sunstony splňující kritéria, jako je vzácnost výskytu, malé zásoby a barevná jedinečnost. I české kameny ve větších velikostech lze považovat za investiční, třeba vltavín, citrín nebo český granát,“ pokračuje odborník. „Ve šperkařství je možné úspěšně použít jakékoli dobře vybroušené barevné kameny s živou barvou. Letos slavíme 50. výročí tanzanitů, což je krásný modrý kámen, který v kombinaci s malými diamanty vypadá úchvatně,“ potvrzuje Luboš Říha. Je možné investovat také do surových kamenů a nechat si je vybrousit. Máte-li kvalitní surovinu a dobrého řemeslníka, drahokam tak lze dobře zhodnotit. Kameny zásadně nakupujte u profesionála, který má renomé, je dohledatelný na trvalé adrese a měl by k dražšímu drahokamu nabídnout i certifikát pravosti od gemologa, soudního znalce v oboru pod záštitou ověřené laboratoře ČGL, GIA a podobně.

Rozhovor pro časopis Profit 05/2017, měsíčník vydavatelství Mladá fronta.

Autor článku Jana Šulistová

 

článek Profit 1

 

článek Profit 2